‘Dünya’nın geleceği için baş aktör öğretmen’

95

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Ünitesi (UNITAR) yöneticisi Alex Meija, Bahçeşehir Koleji’nin uygulamaya koyduğu ‘Dünya Vatandaşlığı Programı’nın tanıtımı için İstanbul’daydı. “Dünyaya âlâ bakmalıyız” diyen Meija BM’nin 2030 maksatlarını de hatırlatarak Hürriyet’e şunları söyledi:
BM sürdürülebilir kalkınma programının ana maksatlarından biri de bir sonraki jenerasyonun global, dünya vatandaşı olarak düşünebilmesini sağlamak. Dünya vatandaşlığı olayı bir dönüşüm. Bir insan kendini dünya vatandaş olarak görmesi için içsel olarak bunu yaşamak zorunda. Bunun için de bir şeyler yapmak zorundasın. Üniversite bunun başlayacağı yer.

ÖĞRETMENLER GENÇ JENERASYONLARI ETKİLİYOR
Öğretmenler genç kuşakları etkilediği için baş aktör öğretmen. Devlet yetkilileri de en kıymetli ikinci aktör. Hükümete katılıp kamu bölümünde hizmet etmeleri için gençleri bu bahiste motive etmemiz gerekiyor. Öğretmenler ve hükümet yetkilileri gelecek için çok değerli. Her meslek gelecek için değerli lakin öğretmen ve hükümet vazifelisi hususlarına çok kıymet veriyoruz. Şuna inanıyoruz ki, yeni jenerasyonların en parlak en akıllı öğrencileri hem kamuya girip hükümet vazifelisi olsun, hem öğretmen olsun. Bu her vakit olmuyor. Global bir tesir yapabilmeleri için bu iki mesleği de görmeleri lazım. Lisan tahsili çok kıymetli. Öğretmenler kesinlikle öbür lisanları de öğrenmeleri için öğrencileri motive etmeli. Fakir mahallelere gidip, projeler yönetmesi çok değerli. 10, 20, 30 sene sonra bu öğrenciler ne yapacak diye düşünmemiz lazım.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇOCUK İÇİN KIYMETLİ
Okul öncesi eğitim değerli. Bu periyot çocuğun kişiliğinin geliştiği yıllar demek. Çocuğa yatırım yapmalı. Annenin de çocuktan kurtulup kendi mesleğini çalışması gerekiyor. Anne konutta kalıyorsa çocuk için çok pahalı ancak bu biçimde annenin mesleği olmuyor. Bayanların iki seçeneği var. Meskende kalıp bebek bakmak istiyorlarsa baksınlar. Fakat istedikleri takdirde okul öncesi eğitim sayesinde işe gidebilsinler. Üretken ve ekonomik olarak topluma katılmak isteyen bayanlar için hükümetler kreş açmalı, bu iş yalnızca özel kesime bırakılmamalı.

‘ÖNEMLİ BİR TEŞEBBÜS BAŞLATIYORUZ’
Harvard Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nden Prof. Dr. Fernando M .Reimers öncülüğünde hazırlanan ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Sevecen Karadeniz tarafından Türkçeleştirilen ‘Dünyayı İyileştirmeleri İçin Öğrencileri Altmış Ders ile Güçlendirmek’ kitabı öğretmenlerin erişimine de açıldı. Bahçeşehir Eğitim Kurumları Lideri Enver Yücel toplatıda yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye için eğitimde kıymetli bir pencere açıyor, değerli bir teşebbüs başlatıyoruz. BM ile birlikte yedi yıldır üzerinde çalıştığımız dünya vatandaşlığı programı güncelleyerek, Harvard Üniversitesi’nden dayanak aldık. Dünya vatandaşlık programını birinci başlatan Reimers’ın kitabını Türkçe’ye çevirerek tüm eğitim kurumlarına verilmesi sağlayıp Türkiye’de kıymetli bir başlangıç yaptığımıza inanıyorum” dedi

EMEL, DÜNYA VATANDAŞI YETİŞTİRMEK
Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları İcra Şurası Lideri Hüseyin Yücel, programın emeliyle ilgili şunları söyledi:
“21’inci yüzyıldayız, bilgi çağında, teknoloji çağındayız diyoruz. Hatta robotların çağı. Bilgiye erişim artık o kadar kolay ki. Bunların yanı sıra çok daha değerli bir şey var. Bilhassa gelecek yıllarda çok daha değer arz edecek bedeller var. Robotların öğretmeyeceği pahalar. Bunlar karşısındakine hürmet duyması, özgüvenli yetişmesi, kendini söz edebilmesi, farklılıklara hürmet duyması, etrafa hassaslık, cinsiyet eşitliği üzere bedeller. Bunların küçük yaşta aşılanması lazım. Okullar bana nazaran yapısal bir ıslahata gidecek artık yalnızca bilgiyi çocuklara aktararak dört duvar olmaktan çıkacak. Biz de bu noktada BM ile işbirliği yaptık. Dünya Vatandaşlık Programı’nı geliştirdik. Maksadımız bu bedellere sahip çocuklar yetiştirmek.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.